söndag 28 oktober 2007

Läs svaret på Ljusnans ledare här

Tidningen Ljusnan skrev efter dokumentären Pälsjägarna en ledare med titeln Handlingskraft mot djurrättsterroristerna. Här följer ett svar som Ljusnan publicerat.

Jarl, även du brukar våld - mot djuren

Fredrik Jarl skriver den 23 oktober om djurrättsaktivisters åsikter och arbetsmetoder. Han tror att den hårdföra kampen mot pälsnäringen kommer att sprida sig till köttindustrin. Där har han dock fel. Anledningen till att de militanta aktivisterna ger sig på pälsnärningen, är framför allt att det är en näring med väldigt litet stöd - de flesta människor vet vilket djurplågeri pälsfarmning innebär, och kan därför inte tänka sig att bära päls. Det borde enligt svensk djurskyddslag dessutom vara förbjudet att föda upp minkar till päls, eftersom djuren knappast kan bete sig naturligt i sina små burar. Minkar rör sig på flera kilometer i ett fritt liv. I buren har de en fjärdedels kvadratmeter. Så om lagar inte efterlevs, och lagligt engagemang negligeras, med hänsyn till att det går att tjäna pengar ("sysselsättning") på att att föda upp minkar - hur ska man då kunna kämpa för djuren, om inte med olagliga metoder?

När det gäller kött, så är det inte alls en så perifer företeelse. Medan päls bara är en lyxsymbol för mänsklig fåfänga, så konsumerar nio av tio svenskar kött. Det går knappast att stoppa med lite nedmålade affärer. Jarl frågar också vad skillnaden mellan att döda djur för kläder och mat är. Men om man nu inser alla nackdelar som vårt djurutnyttjande innebär - för miljön, men framför allt för djuren - så borde det ju vara en självklarhet att minimera utnyttjandet av djuren så mycket som möjligt. Päls finns det en miljon alternativ till, och det finns därför inget försvar för det djurutnyttjandet. Kött är svårare, och därför bedriver djurens talespersoner också opinionsbildning angående fördelarna med vegetarisk kost genom sedvanlig information, genom att bjuda på god vegetarisk mat och så vidare.

Jarl skriver också att de som vill att djur ska leva i frihet är i minoritet. Det är de uppenbarligen inte. Varje år utnyttjas och dödas hundratals miljoner djur bara i Sverige. Deras åsikt borde väga tyngre än människor som är fast i gamla vanor. Att vi dödat djur "sedan urminnes tider" är ett dåligt argument. Människor har krigat och våldtagit också sedan urminnes tider. Det gör det inte mer rätt.

På en punkt håller jag med Jarl - man ska driva sin åsikt demokratiskt. Men våld är inte demokratiskt, och när Jarl använder våld mot djur för att driva sin åsikt att det är rätt att äta kött - då agerar han i allra högsta grad som en diktator mot några av de allra svagaste på den här jorden.

Andra bloggar om: , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har sett den rubbade människans svar, va? Intressant att en så pass stor tidning håller sig med en politisk redaktör som så totalt lider brist på en fungerande analysapparat. Sorgligt också.

"att jämställa djur med människor är ju bara tramsigt. Djur är faktiskt inte människor. Det är bara i fablernas värld som det förhåller sig på det viset.
Hur har du till exempel tänkt dig att få vargar, björnar och andra rovdjur att sluta äta kött? Skall de sättas i någon form av uppfostringsanstalt för att lära sig att bara äta grönsaker?

FREDRIK JARL
Politisk redaktör"